Snabbväxande ätbara häckväxter

Trädgårdshäckar som lagerhägg ger mer än bara struktur och integritet – de kan också belöna dig med ätbara frukter och löv. Trädgårdshäckar är inte bara en vacker särdrag. Dessa hårt arbetande växter har en mängd olika funktioner, inklusive att skapa en skärm för integritet, fungera som vindskydd och, om du väljer rätt växt, kan producera en skörd av goda godisar!

Att odla en ståtlig häck som producerar ätbar frukt eller aromatiska löv är fördelaktig i alla trädgårdar, så överväg dessa sorter av snabbt växande fruktbärande häckträd och andra doftande säkringsväxter för den ultimata ätliga häcken.

Här är välkända fruktbärande häckar.

  1. Cumquats och Calamondins 

Cumquats och calamondins är den mest busky, mest kompakta citrus för en häckväxt. De vita blommorna är vackert doftande och den lilla, ljusorange frukten hålls på trädet i flera månader. Även om den är sur är den utsökt gjord i marmelad eller genomsyrad av konjak. Ovala ’Nagami’ cumquats har söt hud och kan ätas hela.

  1. Lillypilly

Lilly pilly är en inhemsk regnskogsväxt med glänsande löv och färgglatt lövverk i brons, rosa, rött eller guld. De fluffiga blommorna förvandlas till vackra bär, allt från lila till karmosinröd i färg, som kan användas för att göra sylt, gelé och såser. Bush-tucker-namnet på en av de vackraste, Syzygium luehmannii, är riberry.

  1. Chilensk guava

Chilensk guava (Ugni molinae) är en liten lövig, frosttolerant buske som bär massor av ärtstora karmosinröda bär på hösten. De har en kryddig, jordgubbs / ananas smak. Bladen och frukten på denna växt är doftande och vackra blommor i vitt till ljusrosa täcker busken på sommaren.

  1. Granatäpplen

Granatäpplen (Punica granatum) är hårda lövträd som växer bäst i medelhavsklimat. De har härliga blommor (vanligtvis ljusa orange-röda) följt av stora äppelfrukt i slutet av sommaren och hösten. Traditionella fertilitetssymboler innehåller många ätliga frön i en saftig, karmosinröd massa. Ät dem färska, blanda dem till juice eller använd dem i såser och gelé.

  1. Rosmarin

Rosemary gör en robust, aromatisk låg häck. Du kan välja vanlig rosmarin (Rosmarinus officinalis) eller en upprätt sort som Tuscan Blue. Efter att du har tagit bort bladen för matlagning eller torkat dem till potten pourri kan stjälkarna fungera som grillspett. Rosmarin är lämplig för en varm, väldränerad plats och lätt alkalisk jord. Det tål kustförhållanden, torka och milda frost.

  1. Kaffehäck

I tropiska eller subtropiska områden kan du odla ditt eget kaffe som en häck. Coffea arabica och C. robusta har glänsande, djupgröna blad och ljus doftande vita blommor. Bären mognar från grönt till gult till rött; fröna inom rostas och mals för att göra kaffe. Plantera din kaffehäck i rik, fuktig jord, helst i en skyddad, skuggad position. Om du är en tedrickare i ett kallare klimat, försök att odla Camellia sinensis som en häck. Den har vita blommor med gula ståndare; de löviga spetsarna plockas och torkas för te.

Lämna ett svar